نمای اسپایدر به نوعی از نماهای مدرن شیشه ای خود ایستا (نمای پرده ایcurtain wall ) گفته می شود که در آن شیشه بوسیله اتصالات نقطه ای به سازه متصل می گردد. کاربرد اصلی نمای اسپایدر در ساختمان های تجاری و اداری بوده و در صفحه شیشه هیچ گونه سازه عمودی و افقی مشاهده نمی شود ، موردی که در نماهای کرتین وال لامل بعنوان یک ضعف مطرح می گردد. بطور کلی نمای اسپایدر دارای سیستم متنوع ساختار سازه ای از سیستم سازه های فلزی ، کابلی و شیشه ای می باشد که با توجه به کاربری ساختمان ، بارگزاری و هزینه از آنها استفاده می شود. استفاده از هرنوع ساختار شیشه در این نما بلامانع بوده که با توجه به شرایط محیطی و کاربری نما تعیین می گردد.
نمای اسپایدر نیز مانند تمامی نماهای ساختمانی دارای مزایا و معایبی می باشد كه كاربرد آن را در شرایط خاصی محدود می كند.
معايب :
مزايا :
شیشه های با ابعاد بزرگ که به وسیله تکنیک های مختلف لیمنت و سکوریت کاملاً ایمن گردیده است.
اتصالات و بستهای اسپایدر که تمام استیل می باشد و به صورت چنگکی دارای اتصالی به شیشه است.
بادبندها و استراکچرهای کاملاً محاسبه شده که اسکلت اصلی نما را تشکیل می دهد با در نظر گرفتن فشارهای داخلی مانند باد، زلزله و وزن، ارتفاع شیشه های نما طراحی می گردد.
پر کردن فاصله مورد نیاز در بین شیشه ها با چسب های تلفیقی که ضامن سلامت شیشه ها و ایزولاسیون نما می باشد.
با استفاده از شیشه های کنترل کننده انرژی و غیره تلفیقی از تکنیک های دو جداره با گاز عایق لمینت طلقی به عاملی برای ایزولاسیون کامل ساختمان تبدیل می گردد.
نماهای شیشه ای اسپایدر انجام شده توسط ام. جی . اس به عنوان بهترین شاخص معماری مدرن و نماهای تک در ایران به حساب می آید . تکنیک برتر به همراه تجربه بسیار طولانی و آشنایی نزدیک با صنایع استنلس استیل و کاربرد عملی آن در نماي شيشه اي و جزو خصوصيات منحصر به فرد اين نماها مي باشد.
تلفيق اين نماهاي مدرن باسيستم درهاي اتوماتيك مي تواند طراحي وروديهاي ساختماني را متحول نمايد.
سازه نگهدارنده اسپایدر میتواند کابل، خرپا و یا سیتمهای متنوع دیگر باشد. تصمیم گیری در اینخصوص بر عهده معمار و مهندس طراح سازه میباشد. هرکدام از این دیتایلها مزایا و معایبی دارند که به بررسی آن میپردازیم.
در این روش خرپا فلزی جهت تحمل بار مرده و بار دینامیکی طراحی شده و اسپایدرها با جوش و یا پیچ بر روی این سازه نشسته و بار را منتقل میکنند. محاسبه خرپای اینچنینی بسیار ساده بوده و تولید این گونه خرپا نیز به سرعت انجام میپذیرد. میتوان آن رارنگ پادرکوتینگ نمود و محاسبان ایرانی شناخت خوبی از عملکرد آن دارند.
در این روش سازهای از کابل بصورت کراس و تور و یا خرپا وظیفه تحمل بار وانتقال آن به تکیه گاهها را بر عهده میگیرد. ویزگی خاص این گونه نما زیبایی منحصر به فرد آن میباشد. محاسبه این مدل سازهها پیچیده بوده ولی شرکتهای معتبر ایرانی و خارجی قادر به انجام محاسبات مربوط میباشند.
سازههای اسپیس فریم (space frame) فرمهای هندسی منظمی میباشند که به طور متحد در کنار یکدیگر قرار میگیرند. با ترکیب اسپیس فریم میتوان غرفه و سازههای نمایشگاهی متنوعی را ایجاد نمود. اسپیس فریمها به وسیله بست اتصال به یکدیگر متصل میگردند و شکل و سازه محکم و زیبایی را خلق میکنند که به واسطهٔ شکل و ساختار هندسی خر پایی و وارد کردن نیرو در جهات مختلف باعث استحکام سازه میگردد وبرای ساخت انواع فضاهااز قبیل سالن، غرفه، تابلو بنر و غیره کاربرد دارد.
میتوان از سارههای اسپیس فریمی در ترکیب با اسپایدر نیز استفاده نمود
در این نوع نما انتقال بار به سازه توسط یک تیغه شیشهای دو یا سه لایه صورت میگیرد. حاصل کار ظرافت و زیبایی و شفافیت فوق العاده میباشد. و همچنین با استفاده از این روش می توان جداره های شیشه ای تا ارتفاع ۷ متر را طراحی کرد. سازه نگهدارنده این روش به جای فلز، شیشه می باشد، به این ترتیب که یک تیغه شیشه ای لمینیت عمود بر صفحه نما در پشت نما قرار گرفته و پنجه های اسپایدر بر روی آن نصب می گردند سپس می توان شیشه های نما را نصب نمود.
پنجه اسپایدر را میتوان به شکلهای مختلف طبقه بندی نمود ولی متداول ترین آن سیستمهای کلمپ و ایکس میباشد. قطعات کلمپ بصورت یک گل میخ و یا یک قطعه صلیب شکل بوده که شیشه را در خود جای میدهند و قطعات ایکس قطعاتی هستند که بصورت حرف ایکس و یا اچ انگلیسی بوده و توسط پیچهایی که در شیشه جاسازی میشوند به اسپایدر متصل میگردند.
با کمک نوعی اورینگ که در حفاظ گازدار شیشه قرار میگیرد میتوان تا شیشههای ۴ جداره گازدار و لمینیت نیز تولید نمود. همکنون در ایران بزرگترین شیشه سیکوریت لامینه قابل تولید ۴٫۲ طول و ۲٫۴ عرض دارد که هر پلاک آن حدود ۷۰۰ کیلو وزن دارد.
به علت فاصله مابین لبه دو شیشه مجاور یکدیگر ، و پر شدن این فضا به وسیله چسب ، و همچنین سازه فلزی آن ، در هنگام زلزله سازه الاستیک بوده و از وارد اوردن خسارت های سنگین جلوگیری خواهد کرد .
صنعت شیشه در ایران با تکنولوژی های روز دنیا همگام است ، در نتیجه با این امکانات در کنار یراق الات اسپایدر میتوان ، سازه های خاصی را طراحی و اجرا کرد .
در پوسته خارجی ساختمان ، می توان با چاپ سیلک به صورت یکپارچه به رنگهای مشکی ، سفید ، نقره ای و یا در طرح های مختلف به خواست معماران ، نمای منحصر به فرد زیبایی را اجرا کرد .
در پارتیشن بندی های داخلی ادارات ، جهت کم کردن دید ، از شیشه های دکوراتیو بوسلیه چاپ سیلک استفاده می کنند .
یراق آلات اسپایدر از جنس استیل ۳۱۶ ساخته می شوند همچنین نیاز به زیبایی و استحکام همزمان ضرورت استفاده از ماشین آلات سی ان سی و فناوری روز دنیا را دارا می باشد.
پوسته خارجی ، هویت ساختمان است .
نماهای اسپایدر را می توان با انواع مصالح نما از جمله : کامپوزیت ، فریم لس ، سفال نما ، لوور ، سنگ و … ترکیب کرد .
از دیگر ویژگی های نما اسپایدر سرعت بسیار بالای تولید و اجرای ان نسبت به سایر متریال های ساختمانی است .
نکته بسیار مهم در زیبایی بصری شیشه ، یک راستا بودن خطوط افقی و عمودی درز مابین شیشه هاست . در صورت عدم اجرای صحیح ، خطوط در یک راستا قرار نخواهند گرفت ، به همین علت نیاز به دقت بسیار بالا در اجرای زیر سازی و نصب شیشه ها می باشد .
در نمای اسپایدر می توان غیر از شیشه های ۱۰ میلی متر ، از شیشه های دوجداره و لمینت و یا لمینت دوجداره استفاده کرد .
در اقلیم های گرم سیر ، و یا ساختمانهایی با نمای روبه آفتاب شدید می توان از شیشه های ضد تشعشع آفتاب استفاده کرد.
این شیشه ها خاصیت تشعشعات مضر آفتاب و همچنین گرمای بیش از حد آن را خنثی کرده و اجازه ورود نخواهند داد .